Våre vaktler

Her er litt fakta om våre vaktler, vaktelegg og annen info om disse små og søte fuglene.

 Vaktel er en liten hønsefugl i fasanfamilien som oftest brukes til mat. Egg og kjøtt
regnes som delikatesse spesielt nedover i Europa og Asia.

Med sitt rolige og nysgjerrige vesen er de blitt populære hage og selskapsfugler, og
ikke minst er de jo pene.

Vi holder disse fuglene i hovedsak for mat og det hender vi har litt overskuddsegg. De
er ivrige i jobben med å produsere egg, så om noen har lyst på vaktelegg så selger vi
overskuddet.

Dessuten er eggene dekorative og innsiden av eggene er turkis/lys blå.

Våre fugler veier rundt 300g-400g. Det er jumbo/magnum str.

Egg!

Vaktelegg er en delikatesse med sin fyldige smak.

Vaktelegg er ca 1/5 i størrelsen av ett hønseegg.

Det finnes 3 størrelser av tamvaktel og eggene varierer mellom 8-18g.

Mategg ligger på rundt 15g.

Det finnes 3 størrelser av tamvaktel og eggene varierer mellom 8-18g.

Mategg ligger på rundt 12-14g.

  • Vaktelegg har ett relativt tynt skall som lett knekker opp i biter og hinnen innenfor er særdeles seig.
  • De lar seg sjeldent knekke som hønseegg så man burde bruke vaktelsaks eller en skarp kniv. Kutter man av i den butte enden av egget, forblir plommen hel.

Koketider vaktelegg!

  • Bløtkokt ca 2 min.
  • Smilende ca 3 min.
  • Hardkokt ca 4 min.
  • Skrelle ett ferskt vaktelegg er en drøm i forhold til hønseegg.
  • Ha litt vann i en boks, legg eggene oppi og sett på lokket. Rist så boksen i 20-30 sekunder så skallet knekker opp. Nå tar du tak i skallet i den butte enden og skrelle det av som appelsinskall eller poppe som en skoldet mandel.

  • Vaktelegg har større eggeplomme kontra eggehvite enn hønseegg og er også litt fastere i konsistensen når det er hardkokt, men smaken og bruken er som hønseegg.


De som ikke tåler hønseegg, tåler derimot ofte vaktelegg pga vakteleggets litt annerledes sammensetning enn hva hønseegg har.

Næringsinnhold i hønseegg vs vaktelegg kan man finne her.

Eggene hentes inn daglig, de som går til konsum/mat vaskes og settes i kjøleskap.
Brett med 30 egg: 100,-
Brett på 12 egg: 40,-
Har også eggsaks til vaktelegg: 50,-

Ønsker du vaktel i hagen?

Vaktelkyllinger er så utrolig små og søte når de klekker. Disse på videoen er bare ett døgn gamle og allerede lynraske dunballer.

  • Vi har 4 avelsgrupper av vaktel, i hovedsak Jumbo str. med innslag av Magnum.
  • Vi avler mot å få fuglene opp i Magnum størrelse, både egg og fugl.
  • Vi fører slektskap og stamtavle på gruppene.
  • Har du også lyst til å ha vaktel i hagen, så hjelper vi deg i gang. Vi kan ruge ut kyllinger på bestilling eller du kan kjøpe rugeegg og ruge dem ut selv.
  • Ellers selger vi voksen fugl når neste generasjon skal ta over.

Vaktel vokser utrolig fort:

1 uke gamle så har de fjær på vingene og allerede nå kan de flakse rundt.

3 uker gamle har de fjær på nesten hele kroppen og holder varmen ganske bra selv. Nå er også fjærdrakta så utviklet at man kan begynne å skille ut de som har kjønnsvisende drakt.

4-5 uker gamle begynner hanene å rakle/gale. Denne lyden er som en dempet og rullende forballfløyte og langt ifra ett typisk kykeliky-hanegal.

6-8 uker gamle begynner vaktelhønene å legge egg (vanlige høns begynner ikke å verpe før de er rundt 20 uker gamle.)

10 uker Nå er vaktlene fullt utviklet og overskuddsdyr blir tatt ut.

En vaktel kan bli 2-3 år gamle før alderen innhenter dem.

Bare noen timer gamle disse her.

1 uke gamle.

2 uker gamle.

Når de er rundet 3 uker flytter dem ut i større bur.

Når de så er 4-5 uker sorteres dem og de overtar burene til foreldrene.

Her vises eksempel på kjønnsvisende fjærdrakt: Høne til venstre og hane til høyre.

Bilde lånt på nett.

Vaktel som mat.

Vaktelkjøtt regnes som delikatesse, og det er det god grunn til.

Disse små og delikate filetene sies er en mellomting mellom kylling og viltkjøtt, men selv synes jeg det er mer som and eller som det mørke kjøttet som man kan finne på kalkun. Kan absolutt ikke sammenlignes med kyllingkjøtt. Vaktelkjøtt er så mørt og smakfullt (ikke stram smak), selv om det er små fileter så utgjør de en stor rolle på tallerkenen.

Her i Norge brukes det stort sett kun vaktelegg og disse importeres i all hovedsak fra utlandet. Er man på en finere restaurant så kan man være heldig å finne vaktel på menyen.

Reiser man derimot nedover i Europa så er vaktel, både egg og kjøtt, mye mer vanlig og man kan finne det på menyen hos de fleste restauranter. Også i dagligvarebutikkene selges egg og kjøtt, på lik linje som kylling her i Norge.

Så byr muligheten seg anbefaler jeg å prøv ut både egg og kjøtt av vaktel.

Det er en smaksopplevelse.