Om oss og litt om vår erfaring

Vi er en familie som holder til i Larvik, Vestfold. «Vi» består av 4 fotfolk, Lars (far), Karen (mor/jeg) og to ivrige gutter. 3 brune Field Spaniel, Ronja, Tia og Pumba. Og Iris, en sær huskatt. Vi er en aktiv familie som trives best ute.

Selv har jeg vokst opp med hund og fikk min første spaniel i 2001. Vi har etter det hatt flere spaniels, men også andre raser og blandingshunder.

Livsstil

Hund har vert en stor del av livet mitt, og ja, hund er livsstil. Jeg har drevet med flere hundesporter og trent en del hund. Det hundene i huset idag brukes til er jaktrelatert trening, lydighet (bl.a. rally), spor og så klart er dem familiehunder og turkamerater. Den dag idag har vi ett lite oppdrett med fokus på rasetypiske, men funksjonelle og friske hunder. Fielden er en jakthund og det er mye jaktegenskapene som gjør dem så lette å dressere og at dem er så smarte, også har de jo en fin størrelse og en praktisk pels. Rett og slett nydelige hunder.

Oppdrett…

Vi er få oppdrettere og samarbeider på tvers av landene. Her i Norge har vi Norsk Spaniel klub (NSK) som er vår klubb her. Der er alle spaniel i gruppe 8 samlet. I Sverige har vi Fieldklubben, dette er en klubb kun for rasen vår. I både NSK og Fieldklubben jobber vi for å holde en oversikt over utviklingen på rasene. Vi jobber for å holde rasene så nær rasestandarden som mulig og overvåker helsestatusen. Siden 2016 har jeg vert avlskontakt i Fieldklubben, og dette er ett verv som er utrolig givende. Jeg har fått deltatt på konferanser, foredrag, kurs o.l. og har fått et godt nettverk av dyktige folk som virkelig kan dette med helse og avl. Dette med oppdrett er skummelt, men også spennende og givende. Og når man er så heldig at man har interessen, tiden, resursene og gode hunder til det, så hvorfor ikke.

Vår start med Field Spaniel:

For noen år siden tenkte vi på å få ny hund. Jeg har vokst opp med hund, liker å omgås med dyr av alle slag, og er av den oppfatning at barn har godt av å ha dyr rundt seg. Etter å ha hatt noen voksne hunder på prøve, så ville vi denne gangen prøve å finne en valp som passet inn hos oss. Vi så på forskjellige raser og siden vi har hatt både sussex og clumber tidligere, så kom vi vel til at spaniel var en type hund vi kunne tenke oss igjen.

Kennel Winterbourne

Lars kom over en oppdretter i Sverige, en oppdretter av Field Spaniel. Vi hadde aldri hørt om rasen før og begynte å lese. Tok oss etter hvert en tur og hilse på hos Maria og Kennel Winterbourne. Og da var det gjort, vi smeltet helt for disse sjokoladebrune hundene. De er vel og merke ikke bare brune, men det er flest av dem i den fargen. Vi spurte om det var planlagt noe kull og om vi var aktuelle som valpekjøpere, og om så, at vi ønsket å komme på valpelisten. Og det fikk vi. Noen mnd senere fikk vi høre at vi kunne få en valp, ei lita frøken som kunne passe til oss. Ho fikk navnet Ronja, og det lever ho godt opp til.

Valp i hus

Så var Ronja i hus, ei livlig, herlig frøken og super familiehund. Helt perfekt for oss. Så en dag var det snakk om fieldspesial, ja hva var det tenkte vi. Og der var det uoffisiell raseutstilling. Vi ble fort lurt med på denne utstillingen, og en ble flere og de flere ble offisielle. Ronja ble lagt merke til rundt om og plutselig var ho blitt Norsk utstillingschampion, så var ho plutselig Svenskutstillings champion også… Så tok vi bronsemerke i LP, og vårt første jaktkurs var vi med på. Og etter det har det bare rulla fortere og fortere…men fy å gøy det er.

Med en Field i hus er det aldri kjedelig. Du kan drive med den aktiviteten du liker, for en field er med på så og si alt. De lærer fort og har en GOD porsjon herlig personlighet. Rett og slett helt nydelige hunder på alle måter.

Field Spaniel Ronja Kennel Funkarla
Ronja – Winterbourne Fairy Tale som valp