Valp fra oss?

Ønsker dere valp fra oss? Ja da står det litt mer informasjon her, både om hva vi tilbyr som oppdretter av Field spaniel. Og hva vi tenker en valpekjøper forplikter seg til.
Planlagt kull vinter/vår  2020/2021. 

Mer informasjon vil komme når alt er på plass.

Winterbourne Fairy Tale som valp. Det er ett stort ansvar å få en valp i hus. Her står det mer info om field spaniel valper.

Først og fremst litt om helse på foreldredyrene og etikk.

Vi har en rasestandard og en RAS (rasespesifikk avlsstrategi) vi jobber etter i avlen. Utover disse har både NKK og NSK satt opp føringer for hva som er etisk riktig i avlen av hund. Vi følger selvfølgelig både rasestandard, RAS, og både NKK og NSK sine retningslinjer.

Vi påser at foreldredyrene er friske og gode individer for rasen. Og vi følger mor og etterhvert valpene tett hele veien. Det er svært viktig at mor og valpene får den roen og omsorgen de trenger før, under og etter fødsel. Frem til valpene er 3 uker er det total ro i huset. Etter 3 uker får valpene flytte ut i stuen, hvor det er litt mer aktivitet. Da trenger dem også mer stimuli i form av synsinntrykk, lukter og lyder.

Her kan dere lese mer om:

Så, hva er våre tanker og ønsker om rasen.

Vårt mål er å ivareta field spanielen på en måte som fremmer god helse, godt temperament og rasetypiske bruksegenskaper.

Helse

Vi røntger hoftene for hofteleddsdysplasi (HD). Og øyelyser hundene våre regelmessig for tidlig kunne se om det dukker opp sykdom. Jeg hjertesjekker også hundene hos kardiolog før avl, men også unghundene får en sjekk. Resultatet på disse helsesjekkene skal eller burde være «fri, uten anmerkning eller normal» før hunden kan brukes i avl.

Eksteriør og mentalitet

Hundene må ellers være rasetypiske i både eksteriør og mentalitet. Eksteriørt er det noe variasjon hos fielden, så det er en relativ toleranse for dette fra utstillingsdommere. Men det skal dog ikke aksepteres for stort avvik fra rasestandarden.

Våre egne hunder vil være utstillingschampioner før avl. Og før bruk av hannhund ønsker vi helst at hannhunden har fått minimum en excellent på offentlig utstilling. Da viser de at de er innenfor rasestandarden eksteriørt og de er ikke for sky/redde for fremmede. Mentalt kan fielden være reserverte, men skal ikke være redde eller aggressive.

Eksteriør og fysikk henger også sammen. En hund som ikke er bygget godt og riktig, vil heller ikke ha de rette bevegelsene. En frisk og god hund har ett rasetypisk og riktig eksteriør, som også vises i fysikken til hunden.

Bruksegenskaper og insinkter

Når det kommer til bruksegenskaper så vil våre egne hunder minimum ha bestått jaktannleggsprøve (JAL). Dette er ett stort pluss om også hannhunden har bestått. Men vi ser også på andre bruksmeriter, for fieldens jaktegenskaper gjør dem til gode brukshunder i andre sporter også. De går litt hånd i hånd. JAL er forøvrig en prøve hvor man tester hundens jaktegenskaper. Dette er en prøve man normalt ikke behøver å trene til. Den består også av en apportdel på land og en i vann, hvor den i vann er apportering av fugl.

Svart på hvitt og godt dokumentert – Men er det nok?

Våre hunder vil ha dokumentert både god helse, godt temperament og rasetypiske bruksegenskaper, før de brukes i avl. Dette er dokumentasjon vi streber etter att hannhundene også skal oppnå, før vi ser på dem som aktuell i avl. En god match er viktig for å opprettholde den gode helsen, eksteriøret og egenskapene til field spanielen. Foreldredyrene skal utfylle hverandre, samtidig som de begge skal være like gode individer av rasen for å opprettholde kvalitet.

Hva tilbyr vi valpekjøper?

Våre valper leveres ferdig registrert i NKK. D.v.s. valpene har fått egne registreringsnummer og stamtavle.

De vil ha vert hos veterinær for helsesjekk og får da også helseattest. Helseattesten vil være under 1uke gammel når valpen flytter. Valpene blir ID-merket (chip) og får sin første vaksine.

Valpene er behandlet for innvolls-orm (som anbefalt fra veterinær), før levering.

Valpene er forsikret i Agria mens de er hos oss. Dere får med ett tilbud om videreføring av forsikring hos Agria og slipper da karenstiden på  20 dager.

Dere får også med en «startpakke» som minimum består av valpefòr, leke, teppe fra valpekassa. I startpakken følger også ei mappe med veterinærattest, NKK-kjøpsavtalen, Agria forsikringspapirer og annen viktig informasjon om helse, oppdragelse, pelsstell o.l.

Hva tilbyr vi av ekstra service til valpekjøper?

Medlemskap i raseklubben, en selvfølge.

Dere får også 1 års medlemskap i både NKK (Norsk kennel klub), Fieldklubben (Sverige) og NSK (Norsk spaniel klub). Dere må være medlem i NKK for å kunne melde på diverse offentlige konkurranser, utstillinger o.l.

Det er veldig kjekt å være medlem i både Fieldklubben i Sverige, som er en klubb kun for fielder. Og Spanielklubben her i Norge som har avdelinger basert på fylkene våre. Og som medlem har dere inngangbilletten til aktivitetene som blir arrangert av klubbene. Avdelingene har litt forskjellige aktiviteter, men noen av aktivitetene er felles gåturer, miljø og sosialiseringstreff, felles treninger, div kurs osv. Ett veldig nyttig nettverk å ha.

Oppfølging

Vi tilbyr oppfølging av valpen deres så lenge og så mye dere ønsker. Vi vil bistå og hjelpe dere med pelsstell av valpen deres være seg hverdagsklipp eller til utstilling. Vi hjelper dere også igang med div. trening om ønskelig, som f.eks. apport, jakt, lydighet og lignende.

Valpen vil ha fått den håndteringen, miljøtreningen og oppfølgingen den trenger før den flytter til sitt nye hjem. De vokser selvfølgelig opp sammen med oss og får bli kjent med alle hverdagslige lyder som er i ett hjem. De får også bli kjent med alt fra små til store barn, forskjellige voksne. Og de får også hilse på trygge voksne hunder. Og jeg tilpasser aktivitetene vi gjør med valpene, ettersom hva ønske ny eier har. Skal den f.eks. brukes til jakt, blodspor el.l. så får de snuse på og utforske fugler og skanker. Skal den trenes mot f.eks. lydighet så får de kjennskap til klikker.

Hva vi som oppdrettere forventer av valpekjøper

Først og fremst ønsker vi å bli kjent med dere, så er hyggelig om dere kommer en tur på besøk. Vi pleier å be alle som er interessert i valp en tur på besøk før valpene er kommet. Litt for at valpemor skal få hilse på dere, og bli kjent med dere før ho har valper. Og for at vi tidlig skal kunne få ett inntrykk av hva type valp som passer dere.

100% familiemedlem

Hos oss er hundene fullverdige familiemedlemmer, og det forventer vi at valpen vil være hos sin nye familie også. Den skal få en trygg og god oppvekst med mye omsorg og kos. Den trenger å få utløp for energien sin, og det å få en valp i hus krever en del tilpasning. Tilpasning av omgivelser, dagsplan, gjøremål osv.

Valpen er fortsatt en baby å regne og den trenger at du er med den de første ukene. Vi anbefaler absolutt å ta ferie denne tiden. Valpen burde lære å være alene hjemme etterhvert, dette er en trening som er tidkrevende og du burde ha en plan (dette får du selvfølgelig mer veiledning og hjelp til av oss). Man må være konsekvent, men rettferdig med denne nye lille pelspirayaen. Og ja, de er pirayaer, så omgivelsene må tilpasses valpens nysgjerrighet. De har ikke hender….de har tenner og en munn de bruker isteden.

Alt dette regner vi med er godt gjennomtenkt, planlagt og tilpasset. Valpen har behov som må imøtekommes den første tiden, men etterhvert som den vokser vil behovene endres og hverdagen vil bli rik på hyggelige stunder, koselige turer og herlig selskap.

Helse og aktivitet

Valpene skal HD røntges, øyelyses og hjertesjekkes hos en kardiolog ved 1 års alder. Dette for å kunne kartlegge rasens utvikling, da dette er en svært viktig del for å opprettholde en sunn rase. Vi håper dere ser at dette er svært viktig og at dere er med og hjelper oss med videre kartlegging.

Sosialisering og miljøtrening

Valpen må sosialiseres og miljøtrenes riktig, dette er noe bl.a. valpe- og hverdagslydighets-kurser er fine til. Vi ønsker at dere er aktive med hunden deres i dens vokse alder, gjerne i form av en eller annen sport som lydighet, spor, jakt, agility el.l. og også utstilling ser vi gjerne at dere prøver dere på. Veiledning og hjelp fra oss skal dere selvfølgelig få.

Ta gjerne kontakt, og er fint om dere skriver litt om hva dere kan tilby en valp, slik som: Hvordan blir valpetiden? Hva av aktivitet dere ønsker å gi hunden? Erfaring med hund fra før? Hvor dere bor? Litt om familien osv.

Field Spaniel miljøet er et lite, men ett godt miljø med hyggelige mennesker og hunder, og vi har plass til flere.

Vi ønsker dere hjertelig velkommen til Field familien vår!

DutchEnglishFinnishFrenchGermanNorwegian